Norrbottensteatern Luleå

  • 1982-1984

  • Kultur

  • Lillviken/Luleå kommun

Norrbottensteatern, som är landets första turnerande länsteater, behövde nya produktionslokaler i början av 80-talet. Dom ville man bygga på ett industriområde en bit utanför Luleå för att därifrån ge sig ut på turneer till olika spelplatser i länet. Spelplatsen i Luleå skulle vara Hermelinsskolans aula.

Det tyckte vi och en fastighetsägare (Jan Thurfjell) var en dålig ide. Hela teatern skulle naturligtvis ligga mitt i centrum! I Norra Hamnen stod några gamla kolmagasin vid en förfallen kaj som Jan hade förvärvat. Där ritade vi in teaterns lokaler, och kommunen och landstinget nappade. Magasinen fick vi riva av tekniska skäl och bygga nya med likartat utseende. Det gamla timret använde vi till en ny kaj med en friluftscen och en loftgång som knyter ihop magasinen och samtidigt löser brandutrymningen. Huset innehåller verkstäder, ateljeer, kontor och publika spellokaler, utformade som neutrala teaterrum enligt regissören Per Edströms ideer i ”Rum för teater”. Huset stod klart 1986 och marknadsfördes som ”Norra Europas modernaste teaterhus”.
Teatern upptar de tre mittre magasinen. Det södra innehåller lokaler för dans och en gourmetrestaurang, det norra blev så småningom en teaterhögskola.